3rd Taratsa IFF – A view on Day Three by TheReviewer.eu
August 27, 2016
3rd Taratsa IFF – A view on Day Five by TheReviewer.eu
August 29, 2016

Ο Δημήτρης, η Κατερίνα, ο Ανδρέας, η Πέρσα, η Ελένη, ο Γιώργος, η Βάσω και η Μαρία (ή αλλιώς, οι σινεφίλ ψηφιακές πένες πίσω από το TheReviewer.Eu) μεταφέρουν (και θα μεταφέρουν κάθε μέρα έως και την Κυριακή) τον παλμό και τις εντυπώσεις τους από την τέταρτη μέρα του 3ου Taratsa International Film Festival.

TiFF_Day5_12

Τ6 | Urania – Ανδρέας και Ελένη

• Slate | 1976

Καλώς ή κακώς οι ταινίες του Kieslowski είναι δυσνόητες και δύσκολα προσλήψιμες για την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Στην προκειμένη, παρακολουθήσαμε μια απόπειρα βασισμένη στην εμφάνιση του σκριπτ στο γύρισμα μιας ταινίας. Κομμένες σκηνές, σχεδόν τεμαχισμένες, απουσία λογικής, μια ωδή στην διαμελισμένη εικόνα.

12th Naoussa International Film Festival Awarded Films

• Discipline | Christophe M. Saber

H Λόλα θα κάνει τα πάντα για να φάει τα ζαχαρωτά που δεν της επιτρέπει ο πατέρας της. Θα διαλύσει μέχρι και ένα ολόκληρο super market. Με αφορμή ένα χαστούκι που δέχεται απ’αυτόν δημιουργούνται ίντριγκες, φιλονικίες και τσακωμοί στο μαγαζί ανακατεύοντας ανθρώπους που τους χωρίζουν σχεδόν τα πάντα όπως η εθνικότητα, η κοινωνική τάξη, ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την καθημερινότητα. Ένα υποτιθέμενο παράδειγμα του τι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σχετικά ασήμαντο περιστατικό στην Γαλλία του σήμερα, την Γαλλία της ποικιλομορφίας, της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας. Όμορφη και γρήγορη σκηνοθεσία, πετυχημένοι διάλογοι.

• Sphinx | Konstantinos Karamagkiolis

Τι συμβαίνει όταν ο πατέρας σου προσπαθεί να σου μάθει από μωρό ένα “αθώο” χουντικό τραγουδάκι; Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο. Ο Λεωνίδας, έχοντας μεγαλώσει υπό τηον έλεγχο του απόλυτου, σχεδόν φασίστα πατέρα του, αδυνατεί να εξωτερικεύσει τις βαθειές του ανησυχίες με ορατό κίνδυνο την απόρριψη. Η Sphinx είναι παρά μόνο η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια μυστικά που θα αναταράξουν την πραγματικότητα και θα φέρουν τον απογαλακτισμό που αξίζει στον πρωταγωνιστή. Πολύ καλές ερμηνείες και εύστοχες κοινωνικές παρατηρήσεις.

TiFF_Day5_37

• Stage 3 | Nil Nathan

Τι συμβαίνει όταν έχεις κακοποιήσει τρεις ελεγκτές; Σε στέλνουν για κοινωνική εργασία και οι υποτιθέμενες απαιτούμενες 300 ώρες γίνονται τρεις φάσεις/στάδια. Δίνεται στον πρωταγωνιστή η αφορμή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα, ίσως να κοιτάξει πέρα από την μύτη του, να απελευθερωθεί από καβούκια και τελικά να κάνει νέους, “διαφορετικούς”, “παράξενους”, “περίεργους” φίλους. Μια τρυφερή ταινία, ύμνος στην δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και τη φιλία. Οι ερμηνείες των ηθοποιών άκρως αληθινές και η σκηνοθεσία άρτια. Επίσης, πολύ όμορφες οι μουσικές επιλογές.

• Tiger Boy | Gabriele Mainetti

O Tiger μονομαχεί σε κάποια παλιά αποθήκη. Από την άλλη ο little tiger πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο φορώντας την μάσκα του ειδώλου του, προκαλώντας ταραχή στη μητέρα του, το σχολείο και τον διευθυντή. Δεν είναι τόσο απλό όμως. Η μητέρα τον αγαπάει, το σχολείο μάλλον αδιαφορεί και ο διευθυντής απλά θα βρεθεί στην θέση του αντιπάλου του παλαιστή. Μεταφορικά. Η δράση στο ρινγκ θα γίνει πραγματική ζωή. Η μίμηση θα γίνει πραγματικότητα. Και στο τέλος, η νέμεσις θα ξεχυθεί σαν λυσσασμένο σκυλί. Γιατί όποιος περνάει τα όρια, δεν έχει καλή κατάληξη… Μια απόπειρα με εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι μόνο καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό. Μια πάλη ενός μικρού παιδιού με τον δαίμονα που άλλος του φόρτωσε. Μια μικρή νίκη μπροστά σε θεατές και μια μεγάλη νίκη που τον αποδεσμεύει από το είδωλο του. Μια προσπάθεια αποτίναξης του ζυγού.

• Shame and glasses | Alessandro Riconda

Η μυωπία ποτέ δεν ήταν κουλ, λένε. Και ο πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής είναι οπαδός της άποψης. Για να μην το περάσει για “φλώρο” η εκλεκτή της καρδιάς του, αποφασίζει να μην φορέσει τα γυαλιά του. Στο τέλος, αποδομεί την ιδέα που είχε μέχρι τότε, όταν συμβαίνει μια μεγάλη, γλυκειά έκπληξη. Ένα γλυκό προεφηβικό θέαμα που μας έκανε να χαμογελάσουμε.

TiFF_Day5_33

Τ7 | Περίπτερο 6 ΔΕΘ – Δημήτρης

Στην αρχή προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Kieslowski με τίτλο «Talking Heads». Διάφορα άτομα όλων των ηλικιών δέχονται τρεις ερωτήσεις: ποιος είσαι, που γεννήθηκες και τι είναι σημαντικό για σένα. Χωρίς στήσιμο ή καθοδήγηση, κάθε άτομο απαντάει με ειλικρίνεια για όλα αυτά που τους ρωτάει ο δημιουργός δίνοντας ένα πολύ ανθρώπινο φιλμ.

Beasts of the Southern Wild (2012) του Benh Zeitlin

Η εξάχρονη κι ατρόμητη Hushpuppy ζει με τον πατέρα της, Wink, στην κοινότητα Bathtub στον αμερικανικό νότο, στους βάλτους της Λουιζιάνα. Ο Wink κρατάει μια σκληρή στάση ως πατέρας, για να την προετοιμάσει για την στιγμή που δεν θα μπορεί πια να είναι δίπλα της. Μια αρρώστια χτυπάει τον Wink και η φύση αναστατώνεται λες και έρχεται το τέρμα του κόσμου. Αυτή τη στιγμή επιλέγει η Hushpuppy για να αναζητήσει τη μητέρα της.

Μία ταινία αποτελούμενη από ένα εξαίρετο cast και ευρηματική σκηνοθεσία που μας διηγείται μία ανθρώπινη και όμορφη ιστορία. Η ταινία μέσα από πολύ σκληρές εικόνες ανέχειας και σωματικής εξαθλίωσης των πρωταγωνιστών της, προσφέρει έντονο προβληματισμό και την διαπίστωση του ότι η αγάπη και η συμπόνια είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορεί να μας κρατήσουν στην ζωή όταν όλα έχουν τελειώσει και ο κόσμος έχει πλέον καταστραφεί όπως τον γνωρίζουμε.

TiFF_Day5_34